Balık Avı ve Amatör Balıkçılık

Balık Avı ve Amatör Balıkçılık (http://www.oltacilar.com/index.php)
-   Balık Yemleri (http://www.oltacilar.com/forumdisplay.php?f=155)
-   -   Turna için ölü yem (http://www.oltacilar.com/showthread.php?t=10411)

ereneren 23.03.12 18:55

Turna için ölü yem

hayırlı akşamlar arkadaşlar malum sezon yaklaşıyor bende ölü yemle turna avlamayı hedefliyorum bu sene peki ölü yem olarak hangi balıkları kullanabilirim bir bilgim yok bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim. Keyifli paylaşımlar herkese iğneniz keskin avınız daim olsun

Hakkı HARMANCIK 23.03.12 20:35

Ölü yem derken sahte (rapala,kaşık.sasi v.s gibi) yemden mi bahsediyorsunuz.?

arslan 23.03.12 20:39

Geçen sezon küçük istavritle baya turna almıştım

Yasin ÖZTÜRK 23.03.12 21:29

Küçük balıklar istavrit barbun hamsi vb. olur bence(hamsi dayanmaz zayıf kalabilir), bende düşünüyorum denemek lazım...

ereneren 23.03.12 21:56

peki arkadaşlar ölü yemde her hangi bir boyut sınırlaması varmı?

Yasin ÖZTÜRK 23.03.12 22:56

[QUOTE=ereneren;317709]peki arkadaşlar ölü yemde her hangi bir boyut sınırlaması varmı?[/QUOTE]

Yanlış hatırlamıyorsam tebliğe göre oniki cmden büyük balıklar yemlik balık olmaktan çıkıyor...

kulekreis 23.03.12 23:29

12 cm den küçük istavrit hamsi barbun gib balıkları da denizde yakalamak tebliğde yasak. Ne olacak şimdi :D

M.Serkan İNANÇ 23.03.12 23:32

Forumdaki siyah bandın üzerinde yer alan [B]Arama[/B] butonunu kullanarak neyi öğrenmek istiyorsan oraya yazarak araştırıp bulabilirsin Eren.
Son açtığın konuların bir çok benzeri zaten forumda mevcut.
Örnek:
[url]http://www.oltacilar.com/turna-icin-olu-yemli-samandirali-takim-t1549.html[/url]

Dolayısıyla zaman içerisinde açtığın konular ilk açılan benzer konular ile birleştirilecektir bilgin olsun.
Rastgele...

M.Serkan İNANÇ 23.03.12 23:37

[QUOTE=ereneren;317709]peki arkadaşlar ölü yemde her hangi bir boyut sınırlaması varmı?[/QUOTE]

Biraz uzun olsada şayet istediğini tam olarak öğrenmek istiyorsan boş anlarında bu aşağıdaki konuyu sonuna kadar okumanı tavsiye ederim Eren...
Her ne kadarda canlı yemden bahsediliyor gibi görünsede aradığın sorulara cevaplar var.

[url]http://www.oltacilar.com/yemlik-balik-monolog-t5744.html?highlight=monolog[/url]

SERDAR SARIKAYA 24.03.12 08:40

Merhaba Ereneren kardeş. Yararlı olabileceğini düşündüğüm bazı bilgileri paylaşmak istedim. "Akyem olarak kullanılabilen tüm deniz ve tatlı su balıkları turna balığına doğal yem olarak kullanılabilir. Turna solucana vurmaz. Uskumru turna için gayet iyi bir yemdir, oltaya takılışı yarım veya yaprak olarak olur. Tatlı su balıklarının ufakları oltaya canlı yem olarak takılabilir. Büyük tatlı su balıkları ve deniz balıkları yaprak yem, şakşak yem olarak da kullanılır. Küçük ölü balıkların 20 gr. civarında olanları. bütün olarak takılabilir. Ölü balıklar daha çok dip oltası, parakete için uygun olmakla beraber şamandıralı takımla da kullanılabilir. Serbest bırakma şamandıralı takımla canlı yem kullanmak gerekir. Ölü balıklar iğneye ya canlı yem gibi sırtından takılır veya kuyruk tarafından. Turna balığı avını kafadan yutmak alışkanlığında olduğundan kuyruktan takmak daha iyi sonuç verecektir, balık yemi aldığında iğneyi hissetmez ve yutmaya başlar böylece yakalanır.
Ölü balıkla avlanmada iri turna yakalanması ihtimali yüksektir. yaşlı ve iri balıklar avlanma alışkanlıklarını hızlı, hareketli avlardan güçlerinin daha kolay yeteceği daha yavaşlarına çevirirler, iyi bir leş yiyici olarak ta ölü balıkları menülerinde üst sıralara alırlar. Uygulamada da iri turnaların büyük kısmı ölü doğal yemle yakalanırlar. Turna avlanmada görme duyusu kadar koku alma duyusunu da kullandığından ölü balıkları bulmada zorluk çekmez yalnız dibin yemin kaybolacağı kadar otlarla kaplı olmaması gerekir. Altta görüldüğü gibi av esnasında yem olarak kullanılan balığın parçalarının oltanın etrafına ayrıca atılarak yemleme yapılması koku yoğunluğunu arttıracak daha verimli av yapılmasına yardımcı olacaktır. Ölü doğal yemlerle etkiyi arttıracak kokular da kullanılabilir. Bu tür kokuları Avrupalı amatörler kolaylıkla bulabilmekte veya özel aromatize edilerek kokulandırılmış ve konservelenmiş doğal yemler kullanmaktadırlar.
Turna Şamandıralı takımlar, Serbest bırakma şamandıralı takım ve Dip oltası ile avlanmaktadır."
Rasgelsin.

Bülent YILMAZ 24.03.12 11:10

[QUOTE=SERDAR SARIKAYA;317745]Merhaba Ereneren kardeş. Yararlı olabileceğini....... [COLOR="Red"]Tatlı su balıklarının ufakları oltaya canlı yem olarak takılabilir.[/COLOR] Büyük tatlı su balıkları ve deniz balıkları yaprak yem, şakşak yem olarak da kullanılır. Küçük ölü balıkların 20 gr. civarında olanları. bütün olarak takılabilir. .......
Rasgelsin.[/QUOTE]

Kırmızı ile yazılan cümleyi biraz açabilir miyiz?
Tatlı su balıklarının ufakları canlı yem olarak kullanılabilir derken...:rolleyes:
Tebliğde hangi balıkların canlı yem olarak kullanılabileceği bellidir...
10 cm sazan yavrusunu canlı yem olarak kullanamayız sanırım...:cool:

[URL=http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=612_yemlik.jpg][img]http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/612_yemlik.jpg[/img][/URL]

[URL=http://www.yukleoltaci.com/view.php?filename=889_zarar.jpg][img]http://www.yukleoltaci.com/images/2010/mayis21/889_zarar.jpg[/img][/URL]

Yasin ÖZTÜRK 24.03.12 11:27

[QUOTE=Hakkı HARMANCIK;317701]Ölü yem derken sahte (rapala,kaşık.sasi v.s gibi) yemden mi bahsediyorsunuz.?[/QUOTE]

Yok abi onlar fazla ölü oldu:):):)

SERDAR SARIKAYA 24.03.12 12:07

[COLOR="Red"]Düzeltme[/COLOR]. Tebliğe uyugun hareket etmek esastır. Limit ve ölçü dahilindeki ufak tatlı su balıkları canlı yem olarak kullanıla bilinir.

Yasin ÖZTÜRK 26.03.12 10:44

[QUOTE=kulekreis;317727]12 cm den küçük istavrit hamsi barbun gib balıkları da denizde yakalamak tebliğde yasak. Ne olacak şimdi :D[/QUOTE]

Yakalamak yasak ama satmak yasak değil galiba? Hafta sonu mangalına istavrit almıştım, 12 cm den büyük gibi gelmedi bana??

SERDAR SARIKAYA 26.03.12 16:08

Konu ölü balıkla turna avı tamam anlaşıldı konuyu dağıtmak istemiyorum fakat benim bir sorum olacak. Yemlik ufak balıklar için azami boyu 12cm olacak denmiş tebliğde peki minimum boyu ne olacak? Benim anladığım 12cm den büyk olanlar avlana bilir balık sınıfına giriyor, asıl 12 cm den sonrasına bakmak gerekmezmi ölçüler dahilindemi diye. Buna göre 0-12 cm arası yemlik balık olur, 12cm üstü balık türü belirlenen ölçüsüne kadar tutulması yasak.(Örn:12-40 turna,alabalık 12-25). Maksatım tebliğin tam olarak anlaşılması.

balıkbaba 26.03.12 18:29

turnaya gittigin yerdeki balık ceşitlerini dene mesela ben gümüşle avlanıyorum

Necat ÇETİNCEVİZ 26.03.12 19:41

[QUOTE=Yasin ÖZTÜRK;317831]Yakalamak yasak ama satmak yasak değil galiba? Hafta sonu mangalına istavrit almıştım, 12 cm den büyük gibi gelmedi bana??[/QUOTE]
12 cm. den küçük olduğundan eminsen aşağıda yazılı olan kurumlara telefonla ihbarda bulunabilirsin.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yasal İşlemler ve Yasak Kararları

Koruma ve kontrolle görevli olanlar

MADDE 18 – (1) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve iç suların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri koruma ve kontrolle görevlidir.

M.Serkan İNANÇ 26.03.12 22:24

[QUOTE=SERDAR SARIKAYA;317745]Merhaba Ereneren kardeş. Yararlı olabileceğini düşündüğüm bazı bilgileri paylaşmak istedim.
"Akyem olarak kullanılabilen tüm deniz ve tatlı su balıkları turna balığına doğal yem olarak kullanılabilir. Turna solucana vurmaz. Uskumru turna için gayet iyi bir yemdir, oltaya takılışı yarım veya yaprak olarak olur. Tatlı su balıklarının ufakları oltaya canlı yem olarak takılabilir. Büyük tatlı su balıkları ve deniz balıkları yaprak yem, şakşak yem olarak da kullanılır. Küçük ölü balıkların 20 gr. civarında olanları. bütün olarak takılabilir. Ölü balıklar daha çok dip oltası, parakete için uygun olmakla beraber şamandıralı takımla da kullanılabilir. Serbest bırakma şamandıralı takımla canlı yem kullanmak gerekir. Ölü balıklar iğneye ya canlı yem gibi sırtından takılır veya kuyruk tarafından. Turna balığı avını kafadan yutmak alışkanlığında olduğundan kuyruktan takmak daha iyi sonuç verecektir, balık yemi aldığında iğneyi hissetmez ve yutmaya başlar böylece yakalanır.
Ölü balıkla avlanmada iri turna yakalanması ihtimali yüksektir. yaşlı ve iri balıklar avlanma alışkanlıklarını hızlı, hareketli avlardan güçlerinin daha kolay yeteceği daha yavaşlarına çevirirler, iyi bir leş yiyici olarak ta ölü balıkları menülerinde üst sıralara alırlar. Uygulamada da iri turnaların büyük kısmı ölü doğal yemle yakalanırlar. Turna avlanmada görme duyusu kadar koku alma duyusunu da kullandığından ölü balıkları bulmada zorluk çekmez yalnız dibin yemin kaybolacağı kadar otlarla kaplı olmaması gerekir. Altta görüldüğü gibi av esnasında yem olarak kullanılan balığın parçalarının oltanın etrafına ayrıca atılarak yemleme yapılması koku yoğunluğunu arttıracak daha verimli av yapılmasına yardımcı olacaktır. Ölü doğal yemlerle etkiyi arttıracak kokular da kullanılabilir. Bu tür kokuları Avrupalı amatörler kolaylıkla bulabilmekte veya özel aromatize edilerek kokulandırılmış ve konservelenmiş doğal yemler kullanmaktadırlar.
Turna Şamandıralı takımlar, Serbest bırakma şamandıralı takım ve Dip oltası ile avlanmaktadır."
Rasgelsin.[/QUOTE]

Serdar merhaba...
İlk önce;
Foruma üye olduktan hemen sonra özeline gelen mesajda yer alan şu linki [COLOR="RoyalBlue"][B][URL="http://www.oltacilar.com/2-2-teblig-t3964.html"]2/2 TEBLİĞ[/URL][/B][/COLOR] baştan sona okuyup anlayamadığın bir bölüm varsa bizlere sorarak ondan sonra bu konuya yazdığın mesajını bir daha gözden geçirip mesajındaki yanlışları bu konuya yazmanı rica ediyorum.
Bunu yaparken inan yüzlerce kişiye faydalı olacak, yol göstereceksin kardeşim...

Saygı ve selamlarımla....

SERDAR SARIKAYA 27.03.12 00:18

[QUOTE=SERDAR SARIKAYA;317745]Merhaba Ereneren kardeş. Yararlı olabileceğini düşündüğüm bazı bilgileri paylaşmak istedim. 2/2 Numaralı amatör (sportif) su ürünleri avcılıgını düzenleyen Tebliğde belirtilen tüm ölü, deniz ve tatlı su balıkları turna balığına doğal yem olarak kullanılabilir. Turna solucana vurmaz. Ölü yemlerin oltaya takılışı tüm,yarım veya yaprak şeklinde olur. 2/2 Numaralı amatör (sportif) su ürünleri avcılıgını düzenleyen Tebliğde limit,ölçü ve türleri belirtilen tatlı su balıkları oltaya canlı yem olarak takılabilir. Ölü balıklar daha çok dip oltası, ve şamandıralı takımla da kullanılabilir. Serbest bırakma şamandıralı takımla canlı yem kullanmak gerekir. Ölü balıklar iğneye ya canlı yem gibi sırtından takılır veya kuyruk tarafından. Turna balığı avını kafadan yutmak alışkanlığında olduğundan kuyruktan takmak daha iyi sonuç verecektir, balık yemi aldığında iğneyi hissetmez ve yutmaya başlar böylece yakalanır.
Ölü balıkla avlanmada iri turna yakalanması ihtimali yüksektir. yaşlı ve iri balıklar avlanma alışkanlıklarını hızlı, hareketli avlardan güçlerinin daha kolay yeteceği daha yavaşlarına çevirirler, iyi bir leş yiyici olarak ta ölü balıkları menülerinde üst sıralara alırlar. Uygulamada da iri turnaların büyük kısmı ölü doğal yemle yakalanırlar. Turna avlanmada görme duyusu kadar koku alma duyusunu da kullandığından ölü balıkları bulmada zorluk çekmez yalnız dibin yemin kaybolacağı kadar otlarla kaplı olmaması gerekir. Rasgelsin.[/QUOTE]

Farkında olmadan hatalı veya eksik verdiğim bilğilerde gereken düzeltmeleri yapmaya çalıştım. Bu konuda beni uyardıgı için M.SERKAN İNANÇ abime teşekürederim.

kulekreis 27.03.12 00:30

[QUOTE=Yasin ÖZTÜRK;317831]Yakalamak yasak ama satmak yasak değil galiba? Hafta sonu mangalına istavrit almıştım, 12 cm den büyük gibi gelmedi bana??[/QUOTE]

Aynen dediğin gibi. Monofament tekkat misina ağ kullanmak yasak. Ancak mağazada satmak yasak değil.

metegul 29.06.12 13:46

[QUOTE=SERDAR SARIKAYA;317745]Merhaba Ereneren kardeş. Yararlı olabileceğini düşündüğüm bazı bilgileri paylaşmak istedim. "Akyem olarak kullanılabilen tüm deniz ve tatlı su balıkları turna balığına doğal yem olarak kullanılabilir. Turna solucana vurmaz. Uskumru turna için gayet iyi bir yemdir, oltaya takılışı yarım veya yaprak olarak olur. Tatlı su balıklarının ufakları oltaya canlı yem olarak takılabilir. Büyük tatlı su balıkları ve deniz balıkları yaprak yem, şakşak yem olarak da kullanılır. Küçük ölü balıkların 20 gr. civarında olanları. bütün olarak takılabilir. Ölü balıklar daha çok dip oltası, parakete için uygun olmakla beraber şamandıralı takımla da kullanılabilir. Serbest bırakma şamandıralı takımla canlı yem kullanmak gerekir. Ölü balıklar iğneye ya canlı yem gibi sırtından takılır veya kuyruk tarafından. Turna balığı avını kafadan yutmak alışkanlığında olduğundan kuyruktan takmak daha iyi sonuç verecektir, balık yemi aldığında iğneyi hissetmez ve yutmaya başlar böylece yakalanır.
Rasgelsin.[/QUOTE]

söylediklerinize katılıyorum. yalnız "turna solucana vurmaz" bilgisi yanlış. kendime ait tekniklerle turna yakaladım.

Leonardadavinci 14.11.14 01:51

Hocam turna parlak,hareket eden her şeye atlar.çok çabalı bir balık deil. dişli balıklar zaten bogazdan takıldıgına çabuk vefat eder(ölür gider aga)saman gibi tadı var.yemek için tutulmaz(bence)canlıda kızlkanat kızılgöz fena sonuç veriyo(gerçi kızılkanat dişli balıkların favorisi,kim ne derse desin) rapalada kendi yavrusuna çok saldırıyo,zurnaya benzer rapala ile en net sonucu aldım her zaman.

avlakta rapala atıcaksan takım çok olcak.2.si gezerek daha düzel sonuç alırsın. kıyıya yakın otlak bölgelerde daha takipçi.kullanıcagın malzemeden çok olta kamış ve teknik önemli.biraz degişik bir muhabbeti var.canlı ölü yemden çok nerde , ne zaman ve nasıl kullanıcagın önemli elindekileri.. mücadelesi bir sazanın yanında bahsi geçmeyeck kadar kötü ve avlama maliyetleri sazana göre düşük tabikide. ..

Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:09.