Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.03.09, 10:01   #7
AteşDalyan
Misafir

Üye Adı:
Kan Grubu:
En İyi Avı:
Referans:
Sevgili Bekir,
Elbette doğrusu da, çağdaşı da, evrenseli ve güzeli de bu. Bu yaklaşımın yaygınlaşması amatörlerin sadece balık gören gözlükleri çıkarmasını ve yabanı, doğayı ve hayatı görmelerini de sağlayacak, su kenarında ıskaladığımız binlerce güzelliği de farketmemize imkan verecektir.

Malum olduğu üzere bu yaklaşım tüm amatör balıkçılık mazisini eve balık götürme biçiminde yaşamış çoğunluk amatörün davranış değişikliğini gerektiren bir durum ve davranış değişiklikleri de bir çırpıda olabilen şeyler değil elbette. Buradan hareketle de bu yaklaşımın ivme kazanabilmesi için katı ve kavgacı yaklaşımlar yerine teşvik edici, özendirici ve doğru örnekleri modelleyici yaklaşımlarla gidilmesinden yana olduğumu ifade etmek istiyorum. Bu nedenle, bazı platformlarda sergilenen " Eve balık götürüyorsan amatör değilsin!" eksenli, avlaklarımızdaki binlerce amatörün alışkanlıklarına saygı duymayan ve onları dışlayan yaklaşımları asla desteklemiyorum.

Nasıl bir avlakta sazanı yakalamak için yemleme yapmamız gerekiyorsa bu yaklaşımın da yaygınlık kazanabilmesi için amatörlerin teşvik edilmesi, özendirilmesi ve hatta ödüllendirilmesi bile gerekmektedir. Bu konuda gerek dernekler gerekse de aklı başında platformlar çeşitli etkinlikler düzenleyebilir. "Bir av sezonunda, yasal olarak eve götürme hakkına sahip olsa bile, yakaladığı on balığı salan ve bunu resimleyen amatörlere gerek maddi (kamış, makine vs.) gerekse de manevi (ayrıcalıklı bir ünvan ya da değerlendirme kriteri) ödüllendirmelerin bile ciddi katkıları olabileceğini düşünüyorum. Eğitim olarak adlandırdığımız istendik davranış değişikliğini gerçekleştiren öğrencileri nasıl başarılı olarak değerlendiriyorsak bu konuda da benzer uygulamaların geçişi hızlandırabileceğine inanıyorum.Kısacası, "Hadi herkes yakaladığı balığı bıraksın!" diyerek bir yere ulaşamamaktansa senin açtığın bu konu gibi doğru teşviklerle bunu desteklemek bence çok daha etkili olacaktır.

Konuyu canı gönülden destekliyor, çocuklarının amatör balıkçılık geleceğine yatırım yapmak isteyen tüm oltacıları da kutluyorum. EVDEKİ DEĞİL SUDAKİ BALIK GÜZELDİR....