|
|
|||||||
| Üyelerimizin El Emekleri Üyelerimizin kendi yaptıklarını, tekniklerini sergileyebilecekleri, paylaşabilecekleri platform. |
![]() |
|
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 |
![]() ![]() Bunlarda kendi dökümüm.. ![]() ![]() Buda kurşunların üzerine kum yapıştırmak için kullandığım tutkal.. ![]() Buda geçen sezon kandırabildiğim en iri olanı idi..(germe kurşunu kullanmıştım.)
Konu TRESUL1657 tarafından (17.02.09 Saat 22:40 ) değiştirilmiştir. Sebep: resimler yeniden yüklendi |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
hüseyin abi çok iyi düşünmüşsün.balıklarda kurşunları göre göre alıştılar yanaşmıyorlar oltalara bu şekilde kamufle temek çok iyi..paylaşım için teşekkkürler..
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Kurşun hakkında bir iki şeyde ben diyeyim ...Ateş hocamında belirttiği gibi,ben şahsen konu sazan balığı olunca azami kamufleye dikkat ederim elimden geldiği kadar,suyun içindeki tüm takıma..Halk arasında -sazan gibi atladı- sözü bence hamsicilerce uydurulmuş bir söz..En az diğer balıklar kadar hatta bazı durumlarda ,diğerlerindende daha sinsi,kurnaz,ürkek,vede akıllı bir balıktır..40 yaşına kadar yaşıyabilen bazı rivayetlere göre dahada fazla yaşayabilen bu balık,düşününki her yıl (beslenme durumuna göre)1- 2kg yakın ağırlaşan bir balık..40 sene yaşayabilen bu balığı seneler göre düşünürsek 1-8kg bir sazan bebe sazan 8-15kg olanı genç sazan 15-25 arası yetişkin sazan 25-40 arası ise trofe denen
(baba) sazandır..Artık bir karış veya 1 kg sazanları alanlar yaşamasına müsade etmiyenler hangi bir yaştaki sazanla muhataplar artık siz düşünün...Gelelim kurşun konusuna...Sazan elbetteki büyüdükçe dikkati ve seçiciliği artacak her yeme diğer bebe sazanlar gibi direk dalmıyacak, yemin etrafında gördüğü herşeyi dikkate alacaktır..(parlak kurşun,iğne,fırdöndü,klips vs.vs.)sonuna kadar ya bekliyecek veya daha öncesinden yakalanan balıkları görüp ürkecek vede oradan uzaklaşacaktır...Takımımız ne kadar tabnada kamufle bir vaziyette olursa irilerini yakalama şansıda o kadar artacaktır...Tabi bu sadece bunlara bağlı değil diğer bazı şartlar ve unsurlarda gerekli..(sunulan yemin mümkün mertebe diğer ufak balıklar tarafından hemen didiklenip alınamaması,iri olması ,çabuk dağılıvermemesi, veya sert oluşu gibi v.s..) Kurşun olayıda bu kamufle işinde en önemli konulardan biri bence..Yukardaki resmi mahsus koydum o balığı kumla kamufle olmuş germe kurşunu ile almıştım o babdan..Tabiki herkesin vardır bi kamufle sistemi ..ben kum kullanıyorum..Germe kurşunu ile geçen sezon baya güzel balıklar aldım germe kurşununun diğer bazı avantajları ise heryerde herkesin bulabileceği kolaylıkta olması ve boş olan iç kısmına furdöndüyü veye klipsi rahatlıkla içine saklıyabileceğimiz olması..ben bu özelliğinden dolayı tercih ediyorum.. Nasıl yaptığımıda kısaca tarif edeyimde belki yapıp kullanmak istiyen arkadaşlar olabilir...Normal germe kurşunu yaklaşık 30-40 gr ağırlığındadır .biraz daha ağır olsa daha iyi ama standartı bu..Siyah lolipop şekeri çubuğunun ucunu hafifce çakmakla döndürerek yakıyorum..Hafif honi şeklini alır ve sıcakken düz bir yere uç kısmını yavaşça vurarak hafif bi honi şeklini almasını sağlarım..soğuyunca kurşunun yarım santimetre içine sokar penseylede etrafını hafif hafif sıkarım çubuğu ezmeyecek kadarvede çubuğun tam ortada durmasına dikkat ederek.....geri tarafını yarım santimden az olacak şekilde kurşunda bırakır gerisini maket bışağıyla keserim..( Kurşunun üzerinde bu kadarcık bir pay bırakmamın sebebi sabit sistem yaptığımda stoperinveya kablonun çubuğa dayanması ve kurşunu sabitlemesi veya gezer kurşun yapması için... yanmaz siyah kablodan -yumuşak olduğu için- kibrit başı kadar bir kabloyu kurşunun arkasına misinaya kurşundan önce takarım...Duruma göre, eğer kurşunu sabitlemek istersem kablonun içine bir kürdan sokar fazlasını kırarım,böylece sabit kurşunlu bir sistem yapmış olurum..Bu sistemde balık yemi aldığında kurşunun ağırlığı ile iğne ağzına batacak ve böylece kendi kendine yakalanmış olacaktır..Tabiki iğnenin konumu bu sistemde çok önemli..Ya boş,yemden bağımsız serbest bi iğne olacak bolye sisteminde olduğu gibi yada iğne ucu gözükecek bi şekilde olacak..Yok gezer kurşunlu bi sistem yapmak istiyorsam kablonun içine kürdanı sokmam o zamanda hamleyi kendim yaparım...Bu durumdada iğnenin yemin içinde saklı olması iş yapar bi sistemdir..Tabiki bu sistemdede en önemli olayın biri bence alarm kullanıması ı..Ki balığın yemi alıpta en ufak bi uzaklaşmak istediği zaman misinayı çekecek o aradada alarm hafifden ötecek ve tasmalama işi hemen anında yapılacakki balığın yemi tükürmesine fırsat verilmiyecek...Bu biraz eziyetli iş..Şamandıra olayıyla aynı devamlı gözün kulağın alarmda olacak..devamlı fermada olacan yani.. benim gibi yaşı geçmişlere pek tavsiye edilmez.. Kusura bakmayın, benimde çenem amma düştü kurşunu anlatırken konu nerden nereye geldi...gelelim biz yine kurşunda kaldığımız yere..Lolipop çubuğunuda hallettikten sonra ıslak bir bezle kurşunu hafif nemlendirip üzerine fırça yardımı ile ( bu arada başka bir kabın içine fazla olmayacak şekilde 1 ytl büyüklüğünde,miktarında tutkalımızı döküyoruz..Bittikçe ilave debiliriz..) tutkalımızı kurşunu yüzeyine fazla olmıyacak, kuru yerde kalmıyacak şekilde sürüyoruz...yaparken tutkaldan ellerimizi parmaklarımızı koruyalım,gerçi pek öyle akan, kokan bi şey değil ama yapıştığı yerden yağ gibi zor çıkıyo..bunun içinde kurşunun içine ben sıkıca girecek şekilde bir kalem gibi odun kullanıyorum..odunu çevirerek hem tutkalı sürüyorum hemde kumluyorum..sürdükten sonra ister kahve kaşığıyla veya plastik kaşıkla üzerine çevirerek bolca kum döküyorum ve bu işlemi diğer kurşunlarada aynen uygulıyorum...Kumlanan kurşunları ise ayrı bir düz kaptaki hafif kumlu tabağa kuruması için bırakıyorum..gaste veya örtü olmuyor çünki tutkal yapışıyor alırkende kumlarda dökülüyor..İşte böyle dostlar,belki bazı arkadaşalar yapar ve kullanır diyerekten yazdım,çünkü ben bu kamufle işinin çok yararını gördüm hele hele büyük sazan için...vede sizlerlede yaralı olur düşüncesiyle paylaşmak iztedim...Kalın sağlıcakla... |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Alıntı:
Aynen öyle tuncer..Balıklar gün geçtikçe uyanıklaştıklarından her türlü hinliği,üç kağıdı deniyoruz naparsın....
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ailemize hoş geldiniz...
Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim... Hüseyin abi bir şey danışmak isterim.Kurşunu, iğneleri, fırdöndüleri ,klipsi bir şekilde kamufle etme imkanı var.Asıl olan beden kısmındaki misinayı ne yapmalıyız ki kamufle etmiş olalım.Sizin gibi bir ustanın bu konudaki fikirlerini bizimle paylaşması biz yeniler için çok işe yarayacaktır. ......................Sayğılarımla |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Alıntı:
: Misinayıda kumla kamufle edelim diyecem ama... Kal sağlıcakla..
|
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Gerçektende Sazan avcıları için oldukça faydalı bilgiler bunlar, ellerinize emeklerinize sağlık Hüseyin bey. Paylaşımınız için teşekkürler...
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
sagol hüseyin abi harika bilgiler her zaman lazım olur siz üstadlardan daha çok ögrenecek şeyler var ateş hoca anlattı ama ginede anlatılmasında fayda var:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
degerli bilgilerini bizlerle paylastıgın için saol abi senden daha çok bilgi paylasımı bizzat bekliyorum abi rastgele
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Süper...
Sevgili Hüseyin Üstadım,
Harika ve süper bir paylaşım gerçekten, ellerine sağlık, sağolasın. Şakayla karışık, kamuflaj delisi haline geldiğimiz günümüz sazancılığında senin de belirttiğin gibi bir misinayı kumlamadığımız kaldı ama tüm kamuflaj çabalarının randımanı arttırdığı da tartışılmaz bir gerçek. Paylaşımının bana göre en süper tarafı da bulunabilir malzemelerle bunun gerçekleştirilmesidir ki bu tüm sazancılar için paha biçilmez bir değer oluşturuyor. Bizler gibi, sazan avına kafayı fazlaca takan ve araştırmayı seven dostlar, boili diyoruz, kamuflaj kurşun diyoruz, helikopter montaj diyoruz ama ülkemizdeki sazan avına gönül vermiş binlerce amatör "Ya bu malzeme, nedir, nasıl birşeydir, nereden bulunur?" diye sorunca yabancı sitelere link veriyoruz. Sanki tüm amatörlerin bir ayağı yurt dışındaymış gibi link bile vermeyen, "Öğrende gel!" vurdumduymazlığı ve aymazlığı içinde olanlar bile var ne yazık ki. Bu mudur, çağdaş sazan amatörlüğünü yüceltmek, aşılamak ve sevdirmek? İşte senin bu paylaşımın belki de çağdaş sazan amatörlüğünün sevdirilmesi adına kendini kaf dağında görenlere en güzel derslerden biri. Germe kurşunu (bazı yörelerde setka kurşunu da denir) gibi heryerde herkesin bulabileceği kolaylıkta olan bir malzeme, adı sanı ile herkesin yine bulabileceği bir tutkal, silikon tüp vazifesi gören basit bir malzeme ve yine kolay erişilebilir bir malzeme kum. İşte harika bir kamuflajlı kurşun. Bunun bir başka önemi de şurası, "Yabancının sitesine gireceksin, göz yordamıyla malzemeyi göreceksin, kusura bakmayın ülkenize gönderemiyoruz! barajlarını aşacaksın, 10 dolarlık malzemeye 20 dolar nakliye ödeyeceksin, postada kaybolma ya da gümrük gibi başka tepeleri aşacaksın, ve aynı kurşunu binbir zahmetle elde edeceksin, sonuçta adı Anchor ya da Korda olan aynı kurşuna ya da çok benzerine bir sürü çile ve masrafla ulaşacaksın!!" Bilemiyorum ama bunun adı çağdaş sazan amatörlüğü mü yoksa çağdaş sazancı enayiliği mi! Belki bazı malzemeler için bu çileli yola katlanmak zorunda kalıyoruz, mecburiyetten ama işte senin kamuflajlı malzemen, denenmiş, yapılabilir, ucuz ve kolay. Özellikle, çağdaş sazan amatörlüğünü illa da yabancının malzemesi ile yapmak zorundaymış gibi gösteren, böylece de ülkemizde sazan peşinde koşan binlerce amatöre sırtını dönen zihniyete de kapak olsun bu paylaşım. Helal olsun sevgili üstadım, ellerine kollarına sağlık, yeniden teşekkürler. Bunlar, bu güzel paylaşım için içimden geçenlerdi, yazmadan edemedim. İşin biraz da teknik kısmını geliştirmek açısından birkaç sorum ve yorumum olacak. Benim de bu kurşunları kamuflaj malzeme ile (toz plastik) ile kaplıyarak kullanma girişimlerim oldu ama seninki gibi güzel bir malzeme olmadı. Nedenleri ise, bizim buralardaki setka yapımcıları daha mı uyanık nedir, bu kurşunların iç deliğini biraz daha geniş tutmuşlar, ya da bunlar standart ben bilemiyorum. Bu delik geniş olunca da kurşunun eti daha ince oluyor doğal olarak. Belki de adamlar kurşundan çalmak için mi böyle yapmışlar, bilemiyorum. Ben de kaplama malzemesini bu kurşunu ısıtarak üzerine uyguladığımda, incelikten dolayı çok deformasyon yaşadım. Az ısıttığımda toz kamuflaj malzemesi yeterince güzel üzerine yayılmadı, çok ısıttığımda da kurşunda şekil bozukluğu oldu, kısacası iyi randıman alamadım. Senin bu yöntemin aklıma gelmedi değil ama bunda kullanacağım tutkalın kokusundan balığın huylanabileceği gibi bir şüpheye kapıldım. Senin belirttiğin gibi bu tutkalın kokan birşey olmaması büyük avantaj. Bir şeyi merak ettim, eğer bu kurşunların delikleri standartsa, içine koyduğun o çubuğun sıkı oturması için daha çapı geniş bir plastik çubuk kullanılsa başka bir sorun doğar mı? Çünkü delik genişleyince stoperin de içinden geçmesi sorunu çıkacak gibi görünüyor ki bu da kurşunu sadece gezer takımda kullanmamı zorunlu kılacak gibi. Anladığım kadarı ile şeker çubuğu kullanmanın esprisi çubuğun iç delik çapının stoperin geçemeyeceği kadar dar olması. Bir başka merak ettiğim ise, bu kurşunun üzerine uyguladığın kumun renginin bir avantaj sağlaması açısından, avlandığın avlaktan bulunabilecek kum ya da o bölgenin taşlarının dövülerek kum haline getirilip üzerine uygulanması aşırı detay mı olur? Selam ve saygılarımı sunar, sağlık ve esenlikler dilerim. Görüşmek üzere.
|
|
|
![]() |
|
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Sponsorlar | ||
|
|
|